Новости
здоровья
Мнения
пользователей

Камінь в сечовому міхурі: особливості та причини утворення

26 июля 2023 г.

Камінь у сечовому міхурі – це відкладення твердого характеру, яке закупорює сечовивідні шляхи та ускладнює сечовипускання. Такі конкременти можуть утворюватись з солей сечової кислоти, їх формування є наслідком сечокам’яної хвороби. Камені можуть формуватись у великій кількості, мати різні розміри.

 

Особливості та причини утворення

Не можна назвати однієї чіткої причини утворення каменів у сечовому міхурі. Здебільшого процес стає результатом комплексного впливу на організм наступних чинників:

  • неправильне харчування з вживанням надмірної кількості гострої, солоної, кислої їжі;
  • споживання води з підвищеним вмістом кальцієвих солей;
  • розвиток запальних захворювань – пієлонефриту, циститу;
  • різні ускладнення роботи сечовивідної системи та шлунково-кишкового тракту;
  • випинання стінок сечового міхура;
  • потрапляння конкременту, який утворився у нирках;
  • невдале проведення оперативних втручань на органах сечовивідної системи.

Симптоматичні прояви каменів у сечовому міхурі

Якщо у сечовому міхурі утворюються конкременти, людина відчуває це за наступними проявами:

  1. напади болю, які підсилюються після фізичної активності;
  2. збільшення частоти позивів до випорожнення сечового міхура;
  3. ускладнення сечовипускання та млявість струменя сечі;
  4. неприємний запах сечі з можливою появою домішок крові, що робить її червоною та мутною.

Симптоматичні прояви виникають коли конкремент починає рухатись та торкається стінок сечового міхура. Не варто ігнорувати хворобу, тому що камені можуть збільшуватись у розмірах та суттєво впливати на функціональність сечостатевої системи. Варто звернутись до лікаря для оперативного видалення конкрементів.

Лікування каменів, які розташовуються у сечовому міхурі

Лікувальна стратегія розробляється після ретельної діагностики. Важливо встановити розміри, кількість та місця розташування конкрементів, щоб підібрати грамотну техніку позбавлення від них. Камені маленького розміру можна видалити консервативним шляхом – для цього змінюють раціон харчування та призначають медикаментозні засоби.

Однак для видалення великих каменів призначають оперативне втручання. Ефективним є застосування ультразвукової або лазерної літотрипсії. Вона передбачає підведення спеціального приладу до каменю, він вводиться до організму через уретру. Це позбавляє від необхідності проводити розрізи на тілі та зменшує тривалість реабілітаційного періоду.

Під впливом лазерного або ультразвукового випромінювання конкременти дробляться, а маленькі частинки виводяться з організму природним шляхом разом з сечею. Для того щоб уникнути повторного утворення каменів необхідно змінити раціон харчування та дотримуватись рекомендацій лікаря.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.