Новости
здоровья
Мнения
пользователей

Зимовий дискомфорт: чому зуби реагують на холод і як цьому протистояти

10 ноября 2023 г.

На думку наших бабусь, що знають бодай про все на світі, зубний біль буває: ревматичний, нервовий,  кісткоїдний, а ще й сезонний. І таки так - зуби теж мерзнуть. «Щасливчики», у яких прохолодними осінніми та зимовими днями лопається голова, свердлить у вусі, зеленіє в очах, не дадуть збрехати. Гострота проблеми чутливості зубів іноді вимагає і термінового втручання стоматолога.

І тут хочеться зазначити, що всупереч забобонам, місія відповідального дантиста полягає не у тому, щоб вирвати у паціента якнайбільше зубів. Наприклад, послуги QRD Dental, націлені , перш за все,  на визначення причини чутливості та наданя пацієнту оптимального алгоритму лікування, що дозволить  її зменшити та відновити жувальну поверхню. А саме від цього, підкреслимо, залежать душевна рівновага та травлення, а відтак – здоров’я.

Чому зуби мерзнуть

Чому ж зуби стають більш чутливими до холоду восени та взимку і що робити з цією халепою?

Перш за все, причина може полягати у звуженні зубних тубулів – мікроскопічних каналів, які з’єднуюють зовнішню частину зуба з нервами та судинами. За умов холодної погоди або при вживанні холодних напоїв ці тубули можуть стискуватися. Це робить нервові закінчення більш доступними для подразників і, відповідно,  викликає болючі відчуття.

Зношенність емалі, яка служить бар’єром перед зовнішніми подразниками – друга ймовірна причина.

Нарешті, джерелом проблеми може бути сухість у роті. Слина відіграє дуже важливу роль у захисті зубів і її нестача може в рази посилити чутливість.

Як профілактувати

Отже, основні рекомендації зводяться до:

  • використання зубної пасти для чутливих зубів;
  • використання м’яких зубних щіток, що запобігають зношенню емалі;
  • уникання різких температурних перепадів, в першу чергу, мова йде про вживання гарячих/холодних напоїв безпосередньо після контакту із холодом;
  • обмеження вживання кислих продуктів, що можуть погіршити чутливість зубів;
  • підтримання вологісті у приміщеннях, де ви перебуваєте, що дозволить запобігти сухості у роті;

Однак, якщо проблема чутливісті зубів стала постійною або інтенсивною, візит до стоматолога є просто невідкладною необхідністю.

Чим допоможе сучасна стоматологія

стоматология

Для визначення причин чутливості зубів у сучасній клініці цифрової стоматології проводиться  комплексне обстеження, яке включає як огляд так і рентгенографію.

В залежності від діагнозу, послуги QRD Dental  передбачають:

  • Лікування: із застосуванням спеціальних гелів, зубних склоцементних матеріалів та інших методів.
  • Герметизація: нанесення спеціального герметика для запобігання проникненню холодного повітря та рідини в зубну порожнину.
  • Пломбування: у випадку, якщо чутливість зубів пов'язана з наявністю зіпсованої емалі або каріесу
  • Відновлення емалі: через застосування фтору, інших матеріалів.
  • Інші методи лікування: у деяких випадках мова може йти про реконструкцію зубів за допомогою коронок, або вінірів.
  • Видалення зубного нальоту та каменю: сприятиме зменшенню дискомфорту.
  • Гігієнічні навчання: індивідуальні рекомендації лікаря щодо правильного догляду за зубами, використання спеціальних паст і щіток тощо.

І насамкінець

Не варто ігнорувати чутливість зубів. І річ не тільки у потенційно «захопливій програмі» - метушні із перекошеним обличчям з кута в кут. Чутливість може сигналізувати про серйозні проблеми, яких ви здатні уникнути, або їх своєчасно вирішити, за допомогою стоматолога.

Не менш важливо підтримувати вашу стоматологічну гігієну в здоровому стані та у цілях профілактики час від часу відвідувати профільного лікаря.