Новости
здоровья
Мнения
пользователей

Харчування при онкозахворюваннях: основні рекомендації

23 марта 2023 г.

Організм людини зазнає великого навантаження від впливу злоякісної пухлини, а під час лікування воно збільшується. Правильне харчування при онкології забезпечує засвоєння всіх мікроелементів та вітамінів у кількості, достатній для підтримки здорової маси тіла та імунітету, а також допомагає хворому легше перенести післяопераційний період і скоротити термін лікування.

Залежно від типу та стадії хвороби, особливостей лікування та стану пацієнта лікарі призначають певну дієту, максимально насичену білком, вітамінами та антиоксидантами.

Які продукти вживати

Перерахуємо корисні при онкології продукти, які рекомендується вживати для зміцнення організму, поповнення дефіциту вітамінів, очищення печінки від токсинів і зменшення пухлини:

  • ягоди, фрукти, овочі, особливо хрестоцвіті (броколі, цвітна та брюссельська капуста), зелень;
  • продукти з високим вмістом білка: яйця, сир, горіхи, птиця та риба;
  • цільнозернові злакові та паростки, висівки;
  • японська ламінарія та синьо-зелені водорості;
  • свіжі соки та морси;
  • нежирні молочні продукти.

Також обов'язково потрібно включити в раціон їжу, багату на омега-3 жирні кислоти: риб'ячий жир і морську рибу жирного типу, насіння та олію льону.

Заборонені продукти при раку: жирна смажена їжа, копченості, сирі та недоварені продукти, фастфуд, сиров'ялені ковбаси та м'ясо, консерви, неочищені та немиті фрукти й овочі, непастеризовані напої та м'які сири з непастеризованого молока,цукор та спеції у великій кількості. Часто протипоказання пов'язані з вразливістю організму до інфекцій.

А як щодо молочних продуктів при онкології? Дослідження суперечливі та показують досить слабкий зв'язок між вживанням молока та виникненням раку. При цьому є дослідження, які свідчать, що кисломолочні продукти взагалі знижують ризик захворювання.

Загальні поради

Ось також низка загальних рекомендацій щодо харчування для хворих на рак, які зводяться до:

  • обмеження вживання червоного м'яса та збільшення продуктів рослинного походження;
  • вибору запікання та відварювання в якості термічної обробки їжі;
  • вживання великої кількості рідини та рідкої їжі замість твердої для кращого засвоєння.

Щоб отримати вичерпну консультацію про дієту при онкології, зверніться до лікаря-онколога. В онкологічному центрі Анадолу, який входить до 10 найкращих клінік світу, ви отримаєте якісне лікування раку за допомогою надсучасних технологій під наглядом лікаря зі світовим ім'ям, а також всі умови для успішного відновлення.