Новости
здоровья
Мнения
пользователей

Вагітність після раку: чи можливо це

4 апреля 2023 г.

Досить часто діагноз «онкологія» отримують жінки репродуктивного віку. Але попри це, життя після хімієтерапії продовжується, і жінка зможе відчути радість материнства. Та важливо після встановлення діагнозу та перед початком хімієтерапії подбати про збереження репродуктивного потенціалу, адже є ризики розвитку незворотної менопаузи.

Найкращими методами, які підійдуть для збереження репродуктивного потенціалу є:

  • Кріоконсервація ооцитів. Замороженню піддаються жіночі яйцеклітини (ооцити), які потім можуть бути запліднені штучним шляхом.
  • Кріоконсервація ембріонів. У цьому випадку заморожуються вже ембріони, тобто запліднені спермою жіночі яйцеклітини.

Вагітність після онкологічного захворювання варто планувати не раніше ніж за два-три роки після завершення лікування. Це потрібно, аби не було відтермінованих токсичних ефектів після терапії й дитина народилася цілком здоровою. Але навіть якщо ви захворіли на рак під час вагітності, не варто здаватись.

Вагітність і рак: шанси завжди є

Рак під час вагітності є рідкісним, але серйозним захворюванням, яке може виникнути на будь-якій стадії вагітності. Найчастіше під час вагітності жінки зіштовхуються з раком грудей, раком шийки матки, лімфомою тощо. Тож якщо пухлину виявили в першому триместрі, вагітність доведеться перервати, адже саме в цей період формуються усі важливі органи плода. Якщо онкологічне захворювання підтверджене під час другого чи третього триместру, шанси зберегти та народити дитину є, але необхідно одразу ж звернутись за відповідними медичними послугами та розпочати лікування.

Anadolu

Лікування онкології в медичному центрі Anadolu

Anadolu — провідний центр лікування онкології, який входить до переліку 10 найкращих медичних клінік світу та 5 найкраще технологічно оснащених госпіталів. Саме тому багато українців обирають лікування в Туреччині в клініці Anadolu. Онкологічний центр забезпечений передовими технологіями, а діагноз ставить багатопрофільна команда лікарів з багаторічним досвідом.

Anadolu здійснює не тільки лікування онкології, а й використовує найсучасніші репродуктивні технології, допомагаючи пацієнткам у майбутньому виносити та народити здорову дитину.